Wat is RAW?

Digitale camera’s hebben vaak de mogelijkheid om foto’s in verschillende formaten op te slaan. Waar je voor kieste hangt af van jouw eigen voorkeren en vormen van fotografie. De belangrijkste formaten zijn JPEG en RAW.

Over JPEG

JPEG is een gecomprimeerd formaat. Dit betekent dat je foto’s niet in de optimale instelling worden opgeslagen. Zelf kun je aangeven hoe goed de of slecht de foto’s mogen zijn. Maak je de foto’s slechter, dan krijg je daar ook iets voor terug. De bestandsgrootte van de foto’s wordt kleiner.

Over RAW

RAW is een bestandsformaat zonder compressie. Alle informatie die bij de opname uit de sensor komt wordt in dit bestand opgeslagen. Eigenlijk is dit dan nog geen foto. De gegevens in het bestand moeten eerst geïnterpreteerd worden voorsdat je het beeld kunt zien. In de camera wordt dit meestal opgevangen door een JPEG jpg te tonen die in het RAW-bestand wordt opgeslagen.

Als je kijkt naar de bestanden die je op je computer hebt gezet, dan kun je JPEG bestanden makkelijk herkennen. De bestandsnamen eindigen op .jpg of .JPG. Maar als je de camera opdracht hebt gegeven om je foto’s op te slaan als RAW-file zul je tevergeefs zoeken naar bestanden die eindigen op .raw of .RAW.

RAW-groepen

Iedere camerafabrikant gebruikt zijn eigen RAW-formaat. Zo gebruikt Nikon bestanden met als achtervoegsel .NEF, Canon gebruikt .CR2, Fujifilm gebruikt .RAF en zo zijn er nog een aantal meer. Adobe heeft ervoor gekozen om een eigen formaat te ontwikkelen hoewel zij geen camera’s maken. Dit formaat wordt door een aantal fabrikanten gebruikt, bijvoorbeeld Pentax, Leica en Hasselblad.

RAW-smaken

Maar daarmee zijn we er nog niet. Het RAW-formaat is specifiek voor het cameramerk én voor het model camera. Het formaat is dus verschillend tussen een Nikon D750 en een Nikon D850. Sorry …

RAW-verwerken

Om de RAW-foto te kunnen tonen moet je die eerst vertalen naar een normale JPEG-foto. Maar waarom dan niet gelijk in JPG fotograferen? Het antwoord is simpel: Het RAW-bestand bevat meer informatie dan het JPEG-bestand. Tijdens het converteren kun je daar gebruik van maken. Is je voorgrond van een landschapsfoto bijvoorbeeld onderbelicht, dan kun je dat in de conversie aanpassen. De resulterende JPEG zal dan dus van een betere kwaliteit zijn dan de JPEG die je in de camera hebt gemaakt.