Laden Evenementen
Dit event is voorbij.

Foto: Rineke Dijkstra (Rineke Dijkstra: Strandportretten: Kolobrzeg, Polen, 26 juli 1992. Courtesy Marian Goodman Gallery, New York, Paris and London; Galerie Max Hetzler, Berlin and Paris and Jan Mot, Bruxelles)

Rineke Dijkstra
10 maart ­ 22 juli 2018

The Hasselblad Award, een van de meest prestigieuze internationale fotografieprijzen, ging in oktober 2017 voor het eerst naar een Nederlandse fotograaf:  Rineke Dijkstra (Sittard, 1959). De Pont is dan ook extra trots het werk van Dijkstra te kunnen tonen in een grote overzichtstentoonstelling die op 10 maart geopend wordt. De internationale jury roemde Dijkstra om haar “briljante studie van de identiteit, kwetsbaarheid en waardigheid” en schreef over haar: “Ze slaagt erin mensen zo te vangen dat ze op een verbazingwekkende manier aanwezig zijn, op precies dat ene moment. Hoewel ze absoluut modern zijn, tijdloos zelfs, doet haar portretwerk denken aan de grote meesters van de Gouden Eeuw van de Nederlandse kunst.” Dijkstra werd zo’n twintig jaar geleden wereldberoemd met haar indringende strandportretten, waar verschillen en overeenkomsten tussen de geportretteerden en hun culturele achtergrond subtiel aan het licht treden. In andere series,
zoals Jonge moeders en  Stierenvechters, strijden tegengestelde emoties als uitputting, opwinding en trots om voorrang.
De fraaie, haarscherp gedetailleerde foto’s geven de toeschouwer bijna het idee oog in oog te staan met de geportretteerden. Tegelijk verliezen ze door het seriële karakter deels hun individualiteit. Als kijker identificeer je je vooral met de algemeen menselijke gevoelens die zij tonen, zoals verlegenheid of ongemak. Dijkstra maakt ook video’s, waarvan De Pont er in 2010 een aankocht:
I See a Woman Crying
Hierin is te zien en te horen hoe een groep schoolkinderen op ernstige toon discussieert over de betekenis van Picasso’s schilderij The Weeping Woman. Deze video is nu, tijdens de  jubileumtentoonstelling WeerZien, ook tezien.
Andere fotografen die in het verleden de prestigieuze Hasselblad Award wonnen en vertegenwoordigd zijn in de vaste collectie van De Pont, zijn Stan Douglas (2016),
Sophie Calle (2010) en Jeff Wall (2002). Ook van hen is momenteel werk te zien in het museum.
De overzichtstentoonstelling van Rineke Dijkstra, waarin ruim tachtig werken worden getoond, is een samenwerking met het Deense Louisiana museum, waar de tentoonstelling tot eind december te zien was.

Openingstijden De Pont museum:
Dinsdag tm zondag: 11.00 – 17.00
Donderdag tot 20.00 uur, vanaf 17.00 uur gratis toegang
www.depont.nl