Laden Evenementen
Dit event is voorbij.

De Azalealaan is een onderdeel van Landgoed Duno. Deze laan staat vol met azalea’s en rododendrons. De struiken bloeien half mei volop.
Kortbij de Azalealaan is een mooi uitzicht over de Rijn te bewonderen. Als je niet ver wilt lopen zijn er dus twee onderwerpen op korte afstand van de parkeerplaats. Nog vragen? Stuur mij dan een een e-mail: guy@ackermans.net

Landgoed Duno Heveadorp

De laatste particuliere eigenaar Van Vloten schonk Landgoed Duno na zijn dood in 1932 aan het Geldersch Landschap. Geldersch Landschap nam het landgoed in gebruik als Hotel. Dit is nog te zien op de toegangszuilen van de parkeerplaats. Het uitzicht vanuit de hotelterrassen was een prachtig. Een paal met de brons plastiek is voor het oudheidkundig monument de Hunnenschans.

poort Duno

De herstelde toegangspoort van het Landgoed Duno geeft toegang tot het voormalig Landgoed Duno. Een prachtige kleurrijke azalealaan tegen een achtergrond van taxusbomen is door Geldersch Landschap hersteld.

Azalealaan op de Duno

In het voorjaar, in mei, bloeien de azalea’s langs de oude oprijlaan naar Huize Duno volop. De pasteltinten zijn prachtig. De donkergroene taxushaag op de achtergrond versterkt dit effect.
In de jaren negentig is de laan hersteld door het Geldersch Landschap evenals het toegangshek. Een brede strook bos is gekapt en de taxussen flink teruggesnoeid om weer plaats te maken voor de verjongde azalea’s.

uitzicht Hunnenschans

De Hunnenschans is zo men aanneemt een versterkte vesting op de stuwwal. Van hieruit kon je de scheepvaart op de Rijn goed in de gaten houden. Tot in de Middeleeuwen was hier beneden aan de Rijn een doorwaadbare plek, waar men met paard en wagen de Rijn kon oversteken.
De productie van ijzer in het achterland op de Veluwe was waarschijnlijk zo belangrijk, dat een versterkte plaats voor opslag van dit kostbare product nodig was.
Vaklieden en niet zoals vaak beweerd wordt arme boeren, maakten uit ijzeroer en/of klapperstenen in lemen ovens en met behulp van houtskool, de wolf, een legering van ijzer en koolstof. Van deze kostbare half fabricaten kon men in andere plaatsen goede zwaarden, messen e.d. maken.

apparatuur?

Neem – als je die hebt –  je voorzetlens, tussenringen of macro-lens mee. Je kunt dan de bloemen van kortbij fotograferen. Maar als je niet zo kortbij kunt fotograferen zijn er ook nog voldoende onderwerpen te vinden! Het uitzicht over de Rijn nodigt uit om een panorama foto te maken.

wanneer?

Zaterdag 12 mei van 10.00-13.00 uur.

waar?

Parkeerplaats Landgoed Duno
Dunolaan 45
6869 VB  HEVEADORP

info?

Beschrijving wandelroute over Landgoed Duno.