herfst

De herfst brengt weer nieuwe onderwerpen. Maakte je in de zomer geen foto’s van saaie groene bomen en struiken, nu is het de tijd om dat wel te doen. De groene kleur is verdwijnt langzaamaan en gele en rode elementen verschijnen tussen het groen. Sommige bomen verkleuren in een keer en hebben nu een prachtige rode tooi. Trek naar buiten met mooi of minder mooi weer. Winderig weer is heel mooi, regen is nog mooier maar wel erg onhandig als je wilt fotograferen …
Ik ben er zelf op uit getrokken met mijn camera en een standaardzoom (16-55mm). Ik heb voornamelijk de diafragma’s F5.6 en F16 gebruikt. Het diafragmagetal F5.6 geeft minder scherptediepte dan het diafragmagetal F16. Het was zonnig weer, dus ik kon geen sluitertijden langer dan 1/50 sec gebruiken (bij ISO 200 en diafragma 22).

Fotovoorbeeld:
Diafragma en scherptediepte

F5.6F16

Bovenstaande foto’s zijn gemaakt met twee verschillende diafragma’s F5.6 en F16. Als je de knop van links naar rechts beweegt kun je beide foto’s bekijken. Bij beide foto’s is de boom rechts scherp, maar bij de F5.6 foto is de boom links onscherp, bij F16 foto zijn beide bomen scherp.

Fotovoorbeeld:
Diafragma en scherptediepte

F5.6F16

Bovenstaande foto’s zijn gemaakt met twee verschillende diafragma’s F5.6 en F16. Als je de knop van links naar rechts beweegt kun je beide foto’s bekijken.
Bij beide foto’s is scherpgesteld op de boom rechts en die is dus ook scherp. Bij de F5.6 én bij F16 zijn de overige bomen aan de linkerkant onscherp. Maar bij F16 zijn ze scherper dan bij F5.6.

Verlichting:
Zon en schaduw

ZonSchaduw

Bovenstaande foto’s zijn gemaakt in de zon of in de schaduw. De witbalans staat op auto, maar de schaduwfoto is blauwer dan de foto in de zon gemaakt. Het contrast in schaduw is lager dan het contrast in de zon. Ook zijn de kleuren minder verzadigd in de schaduw.

Witbalans:
Auto en Bewolkt

Witbalans: AutoWitbalans: Bewolkt

Bovenstaande foto’s zijn gemaakt met een verschillende witbalans. De foto links is gemaakt op Auto Wit Balans (AWB), de rechter is gemaakt op de stand bewolkt. In de bewolkt stand wordt de foto warmer weergegeven. Vaak geeft dit bij landschappen een prettiger beeld.

Witbalans:
Kelvin

2.500K10.000K

Met de Kelvin-instellingen van de Witbalans kunnen we het helemaal bont maken. Als je de instelling 2.500K gebruikt denkt de camera dat je gloeilamplicht gebruikt en maakt de foto blauw en koud. En zet je hem op 10.000K dan denkt de camera dat je alleen het blauwe licht van de hemel gebruikt en geen direct zonlicht. Dat maakt de foto te warm.