Blog

Home/Blog
Blog2019-06-09T12:51:51+02:00

Fotograferen in RAW

Wat is RAW?

Digitale camera’s hebben vaak de mogelijkheid om foto’s in verschillende formaten op te slaan. Waar je voor kieste hangt af van jouw eigen voorkeren en vormen van fotografie. De belangrijkste formaten zijn JPEG en RAW.

Over JPEG

JPEG is een gecomprimeerd formaat. Dit betekent dat je foto’s niet in de optimale instelling worden opgeslagen. Zelf kun je aangeven hoe goed de of slecht de foto’s mogen zijn. Maak je de foto’s slechter, dan krijg je daar ook iets voor terug. De bestandsgrootte van de foto’s wordt kleiner.

Over RAW

RAW is een bestandsformaat zonder compressie. Alle informatie die bij de opname uit de sensor komt wordt in dit bestand opgeslagen. Eigenlijk is dit dan nog geen foto. De gegevens in het bestand moeten eerst geïnterpreteerd worden voorsdat je het beeld kunt zien. In de camera wordt dit meestal opgevangen door een JPEG jpg te tonen die in het RAW-bestand wordt opgeslagen.

Als je kijkt naar de bestanden die je op je computer hebt gezet, dan kun je JPEG bestanden makkelijk herkennen. De bestandsnamen eindigen op .jpg of .JPG. Maar als je de camera opdracht hebt gegeven om je foto’s op te slaan als RAW-file zul je tevergeefs zoeken naar bestanden die eindigen op .raw of .RAW.

(meer…)

By |juni 30th, 2019|Categorieën: Zomaar|0 Reacties

Boekenmarkt in Wageningen

Zaterdag 21 april 2018 was het weer zover: boekenmarkt in Wageningen. Georganiseerd door bblthk, Kniphorst Boekverkopers en Stichting Ondernemersfonds Wageningen. Ik was door de bblthk gevraagd een sfeerimpressie van de markt te maken. Het weer was prachtig, dus dat was zeker geen onplezierige opdracht. Behalve de boekenmarkt was er een poppenspeler, een speelbus, een heuse Stadsdichter, een literaire friteuse en steltopers (mijn excuses, die heb ik gemist … )

By |april 22nd, 2018|Categorieën: Fotograferen|0 Reacties

De magnolia heeft weer gebloeid

De magnolia voor het Schip van Blaauw is al weer bijna uitgebloeid. Uiteindelijk heb ik vier avonden met een groep cursisten avondfoto’s van de boom gemaakt. Kleine led-lampen onder de boom om de takken te verlichten en een grote led-lamp om de bloemen op te te verlichten. Daarnaast heb ik nog een lampje rondgeslingerd zodat er een bol van licht ontstaat, met een pixel-stick gelopen zodat er een kleurige streep licht verschijnt  en wat woorden met een lampje in de lucht geschreven. Het is duidelijk, ik moet nog veel oefenen … Maar leuk is het wel.

By |april 15th, 2018|Categorieën: Vervolgcursus|0 Reacties